Bârghiș este “săracul copil bogat” sau, în realitate, săraca comună bogată. De ce? Pentru că este una dintre cele mai mari comune din județul Sibiu că suprafață și are toate resursele (naturale, umane) necesare pentru a fi una dintre cele mai prospere comune. Cu toate acestea, conducătorii ei nu au știut sau nu au vrut să se folosească de ele și să dezvolte comuna pas cu pas, astfel încât oamenii de acolo să nu mai ducă lipsă de nimic.
Bârghiș este format din șase sate de-a lungul (și în zona) Văii Hârtibaciului: 3 la șoseaua principală, Bârghiș, Ighișul Vechi și Pelișor, și 3 în laterală, Vecerd, Apoș și Zlagna, și în toate găsești oameni harnici care își văd nestingheriți de moștenirea lăsată de părinții sau bunicii lor. Dar ei își văd și de principala sursă de venit: creșterea oilor, a caprelor și a vitelor. Bineînțeles că le este destul de greu pentru că o fac că acum 10-20-30 de ani, iar ajutorul venit din partea autorităților tinde spre zero. Ar avea cu ce, dar nu au cu cine! Au ajuns să ardă lâna pe câmp pentru că nu au cui o vinde. Nu au posibilitatea de a o procesa și a o vinde sub formă unui produs finit sau parțial finit (produs procesat). Laptele și carnea sunt vândute la prețuri derizorii, de abia le acoperă mâna de lucru hrana animalelor și truda de-a lungul anului.
Dar putem să vorbim despre educație și tot ce ține de aceasta. Despre materialele necesare predării, despre clădirile în care se țin orele sau despre condițiile precare din acestea. Pentru că este un alt punct sensibil din comună, este un punct sensibil în mai toate comunele sibiene.
Este absolut necesar să aducem în comune forme de învățământ adaptate specificului rural, care să ne pregătească copiii, tinerii pentru viață: învățământul dual, școli de ucenici, ateliere de meserii și altele. Trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne educa, ghida și a ajuta copiii din comună. Ei sunt viitorii adulți care trebuie să aibă șansa la o meserie bine plătită și la un viitor decent aproape de casă părintească, fără a fi obligați să plece spre orașe sau în străinătate.
Satul românesc îmi este foarte drag pentru că este locul care îmi amintește cel mai mult de copilărie. Acolo, în satul bunicilor mei, mi-am petrecut vacanțele de vară, alergând pe toate ulițele, grădinile și dealurile din jur. Tot aici am învățat ce înseamnă munca, respectul și simplitatea oamenilor autentici de la țară, valori pe care le prețuiesc în mod deosebit.
(Cristian Vîlcu, candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților)
În această zonă minunată au trăit cândva sași care au ridicat niște case frumoase, rezistente, și și-au făcut niște gospodării de invidiat, cu o tehnică folosită de sute de ani, inclusiv la bisericile fortificate, o tehnică ce a demonstrat că este durabilă. Din păcate, foarte puține case mai sunt originale, oamenii nu au avut cunoștințele necesare și nici cine să îi îndrume și au început reparația acestora adăugând materiale moderne peste structura veche și această a avut de suferit provocând igrasie, mucegai, slăbirea rezistenței acesteia.
Infrastructura lipsește cu desăvârșire în anumite locuri, iar la apă, gaz, canalizare oamenii doar visează și speră să ajungă și ei să se bucure de aceste “dotări” în această viață.
USR PLUS a văzut aceste lipsuri, pe lângă multe altele, și vine cu o serie de măsuri în programul sau de guvernare care să ajute la scoaterea acestei comune din blocajul în care se află de atâția ani. Exemple avem destule: faimosul Ciugud din Alba, Petriș din Arad și încă două/trei comune care au reușit.