Skip to content

Noutăți, comunicate, știri

Importanța parohiilor din mediu rural în vremurile dificile prin care trecem

Astăzi, societatea noastră trece prin transformări majore. Schimbările sunt radicale și ele se fac simțite la nivel global. Totuși, viața merge înainte, iar locuitorii din mediul rural își văd mai departe de munca lor zilnică. Nevoile sunt mari, iar rezolvările lor vin, uneori, și de la slujitorii lăcașelor de cult.

 

În anul 1583, în Șcheii Brașovului se deschidea prima școală românească în incinta bisericii Sf. Nicolae, biserica fiind implicată direct în programul de educație și cultură al românilor. Astăzi, după aproape 450 de ani de la acel moment, educația și cultura nu au ajuns încă la toată lumea. Sunt comunități unde copiii trebuie să meargă pe jos, kilometri întregi, uneori prin noroi sau nămeți, pentru a ajunge la școală.

 

Sigur, cauzele acestor neajunsuri pot fi motivate într-un fel sau altul, dar rezolvarea poate să vină și de la biserică. Preoții trebuie să fie implicați în viața zilnică a comunităților unde slujesc. Pe lângă slujbele religioase pe care aceștia le săvârșesc, este nevoie și de implicare misionară pentru sprijinirea persoanelor vârstnice și a copiilor care provin din familiile sărmane. De exemplu, în parohiile din zone defavorizate, casele parohiale pot deveni locuri de întâlnire pentru copiii care nu au acces la semnal telefonic. Acum, când tot mai mulți copii trebuie să învețe online, unele familii au mare nevoie de sprijin în acest sens. De asemenea, preoții se pot implica în pregătirea tinerilor pentru viață, prin transmiterea valorilor morale și civice, prin îndrumarea spre o meserie care să ridice nivelul de pregătire al comunității unde aceștia activează.

 

„Ai stat vreodată în fața porții cu bătrânii din sat? E o vibrație anume, o căldură sufletească…nu contează despre ce vorbești, contează că vorbești, tu cu tine să ai rabdare, să ai timp. Faptul ca stai cu ei e bine.

 

(Traian Belei, candidat USR PLUS pentru Senat)

 

În Luca 18:16-17 Iisus a zis “Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți“. De la acest îndemn trebuie pornit, dar pentru că acest lucru să se întâmple, preoții parohi trebuie să locuiască în parohii, să cunoască oamenii din comunitatea respectivă și să se implice, pentru că preoția nu este o meserie, este o misiune.

 

În încheiere, mă rog ca bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți și să dea preoților din toate parohiile gândul cel bun, pentru a duce la îndeplinire misiunea cu care au fost investiți.