Skip to content

Noutăți, comunicate, știri

O poveste din Cisnădioara

Așezată într-un peisaj natural de o frumusețe demnă de basmele săsești, Cisnădioara (Mächelzbärch, cum îi spun sașii) este unul dintre puținele sate din Transilvania locuite aproape exclusiv de sași până după 1989, fiind o localitate componentă a orașului Cisnădie.

 

Deasupra satului, de pe un deal stâncos veghează una dintre cele mai vechi și frumoase bazilici din Transilvania, care poartă hramul Sfântului Mihail. Biserica din deal are ceva aparte, deoarece spre deosebire de celelalte biserici fortificate, ea a rămas aproape neschimbată, așa cum era în urmă cu opt secole cu multe legende și povești, pe care turiștii le pot afla vizitând cetatea.

 

Deși Cisnădioara este o adevărată bijuterie din punct de vedere turistic, satul nu s-a dezvoltat foarte mult. Indiferent că ești turist sau doar localnic, ca să ajungi în micuța localitate treci printr-o o mică aventură. Deși se află la doar 10 km depărtare de Sibiu și 3 km depărtare de Cisnădie, transportul în comun până în sat este aproape inexistent.

 

Cel mai greu este pentru elevi. În Cisnădioara singura instituție de învățământ este o grădiniță cu program normal. Elevii sunt nevoiți fie să meargă pe jos până la una din școlile din Cisnădie, fie părinții îi duc cu mașina personală.

 

În secolul XXI, locuitorii nu au apă curentă și canalizare, iluminatul public lipsește pe mai toate străzile, zona centrală nu a avut parte de modernizări în ultimii ani, iar oamenii nu au în apropierea lor un dispensar sau o unitate medicală, unde să meargă pentru un simplu consult.

 

Aceste probleme, necesități de bază, sunt cunoscute de către administrația locală de 30 de ani, însă, din păcate, până acum nu au avut soluții concrete. Dar problemele sunt mult mai multe.

 

Creșele lipsesc cu desăvârșire. Grădinițele și școlile existente au nevoie de dotări moderne, pentru a asigura condiții bune pentru inovație didactică și pentru învățare.

 

Producătorii și meșteșugarii locali nu sunt susținuți și încurajați în niciun fel de către autorități.

 

Pârâurile nu sunt igienizate, dovadă stau inundațiile produse de acumularea gunoaielor în dreptul podurilor din ambele localități. Vegetația este crescută excesiv în albia râurilor, iar deversările ilegale nu sunt o raritate.

 

Soluțiile propuse de USR PLUS sunt:

 

  1. Urgentarea introducerii apei și canalizării prin proiectul Apă-Canal SA;
  2. Introducerea transportului public în comun între Cisnădioara și Cisnădie și asigurarea transportului școlar;
  3. Înființarea unui dispensar pentru populația rezidentă a Cisnădioarei;
  4. Amenajarea străzilor și trotuarelor, extinderea iluminatului public, inclusiv la Biserica fortificată;
  5. Încurajarea turismului rural prin punerea în valoare a patrimoniului existent, a obiectivelor și traseelor turistice;
  6. Reamenajarea zonei centrale a Cisnădioarei;
  7. Sprijinirea lucrărilor de renovare a caselor săsești în stil tradițional și impunerea de reguli stricte de construire pentru a păstra specificul locului;
  8. Susținerea producătorilor locali și tradiționali;
  9. Prelungirea pistei de biciclete până în centrul Cisnădioarei și de acolo spre DJ106U (drumul spre Păltiniș);
  10. Monitorizarea și igienizarea periodică a pârâurilor și implicarea comunitatății în acțiuni de ecologizare.