Skip to content

Noutăți, comunicate, știri

Agricultura, principala sursă de venit a țăranilor, are nevoie de ajutor

Până la 23 de ani am locuit în Cîrța și ulterior am avut prilejul ca timp de 4 ani să lucrez în primărie. Astfel am constatat direct care sunt problemele majore cu care se confruntă comunitățile locale. Printre acestea, agricultura, ca activitate care generează sursa principală de venit în zonele rurale, este afectată de actuala legislație. Micul fermier, țăranul în adevăratul și curatul sens al cuvântului, cel care-și întreține familia din câțiva ari cultivați cu legume și cu animalele din gospodărie este cel mai văduvit de ajutor, pe când marile afaceri și exploatații agricole sunt încurajate. (Alex Anghel, comuna Cîrța)

 

Pentru ca fermele de subzistență să se dezvolte, să permită asigurarea unui nivel de trai decent și venituri pentru familiile celor care muncesc cinstit și din greu la sat sunt necesare acțiuni concrete, direcționate spre această categorie importantă.

 

1. Acces corect la pășuni

 

O metodă de închiriere a pășunilor care să nu favorizeze prin prețul oferit pe marii agricultori.
Deși procedura actuală de închiriere prin licitație publică a pășunilor este corectă, cu un grad de transparență, modul în care sunt ofertate loturile avantajează societățile agricole mari, care au puterea financiară de a oferi un preț maximal. Astfel, micii crescători de animale rămân fără spații de pășunat. O metodologie mai clară, care să țină cont și de interesele acestora este necesară.

 

2. Centre regionale pentru fonduri europene

 

Avem nevoie de consultanță profesionistă în accesarea fondurilor dedicate categoriilor din mediul rural, prin persoane calificate să ajute micul fermier la întocmirea dosarelor de proiecte, să-i stea alături în etapele de punere în aplicare, ca de exemplu documentațiile pentru aprobare, pentru plăți și raportare.

Consultanța se obține actual contra cost, ceea ce de multe ori reprezintă o piedică în aplicarea pentru fonduri. Prin centrele de consultanță, susținute de autorități, gradul de accesare ar crește, alături de siguranța că fondurile sunt direcționate spre afaceri sustenabile.

 

Nici primăriile de multe ori nu au personal calificat pentru a scrie și gestiona proiecte prin fonduri nerambursabile, astfel sursele de finanțare care pot dezvolta localitățile nu sunt accesate. Aceste centre regionale de consultanță ar servi atât primăriile, cât și potențialii beneficiari din mediul rural, pentru a demara și susține afaceri prin care s-ar crea locuri de muncă, venituri și bunăstare.

 

Un sistem de consiliere ar putea rezolva direct sau prin colaboratori toată gama de probleme întâlnite în practică, una frecventă fiind lipsa informațiilor relevante din partea autorităților. Prin consiliere ar putea fi abordate integrat soluții, care ar aduce rezolvare pentru mai multe probleme dintr-o zonă. De exemplu, în zonele montane, cu potențial turistic, dar fără acces la energie electrică ar putea fi combinate proiecte de pensiuni agroturistice cu proiecte pentru producerea energiilor verzi, prin panouri solare.

 

Personal, am crescut la țară, la fân, la sapă. A fost cea mai frumoasă parte a copilăriei mele, alături de bunici. Aș vrea ca fetița mea să cunoască tradițiile și să se bucure măcar ocazional de ceea ce încă mai înseamnă „viața la țară”.

(Daniela Ilie, candidată USR PLUS pentru Camera Deputaților)

 

3. Creare de asociații agricole pentru micii fermieri

 

Micii producători întâmpină dificultăți în desfacerea mărfurilor, prin stimularea asociațiilor agricultorilor s-ar ușura considerabil partea de comercializare și asigurarea unor prețuri corecte, care să reflecte munca și investițiile făcute. De această problemă m-am lovit și eu, ca producător de zmeură, pentru că în afara unei ”arondări” la o asociație pentru a obține certificatul de producător nu am beneficiat de altă formă de sprijin, tot direct și cu amănuntul sunt nevoit să-mi vând producția.

 

4. Sisteme de irigații

 

În ultimii ani am constatat efectele schimbărilor climatice, perioadele prelungite de secetă care pun în pericol producțiile agricole. Locuim într-un județ bogat în ape curgătoare, surse de apă există, însă sistemele de irigații care să protejeze culturile sunt insuficiente. Prin dezvoltarea irigațiilor, chiar a celor de generație nouă, cu ajutorul tehnologiilor actuale, putem să protejăm producțiile, să asigurăm astfel cantități suficiente, la prețuri mai convenabile pentru cumpărători.

 

5. Continuitate și promovarea tradițiilor

 

Mulți primari s-au arătat dezinteresați de tradițiile din bătrâni, au refuzat să investească timp și bani în acțiuni care să valorizeze obiceiurile locului. Copiii nu mai sunt atrași și nu cunosc datinile străbunilor, o moștenire culturală fiind astfel în pericol de a se pierde. Consider ca prioritate pentru identitatea satului transilvănean menținerea legăturilor între generații, prin încurajarea manifestărilor culturale tradiționale, locale și regionale.

 

6. Sprijin achiziție teren

 

Mutarea la sat sau, în multe cazuri, revenirea la sat nu este o modă, ci o necesitate resimțită de mulți români. După depopularea masivă a satelor în epoca comunistă, urmată de exodul spre Europa al sutelor de mii de români, e momentul să sprijinim cu toate forțele reînvierea satului românesc. Cei care își doresc să reînceapă viața la țară constată că nu este atât de simplu. Principalele probleme întâmpinate sunt legate de situația juridică a terenurilor, de înregistrarea la cadastru, dar și de prețurile cerute pentru loturi de pământ. Putem încuraja revenirea la sat prin clarificarea întabulărilor și a situației proprietății asupra terenurilor, dar și prin măsuri locale care să susțină noii locuitori în rural care vor să activeze în domeniul agriculturii.

 

Curtea părintească și satul copilăriei sunt în sufletul nostru și ne influențează în tot ce facem. Temelia vieții noastre e acolo, binele nostru pornește de acolo, iar nemulțumirea pentru cârmuirea strâmbă a politicienilor de acum tot din învățăturile satului ni se trage. Bătrânii spuneau că orice lucru bine făcut trebuie să aducă folos tuturor, nu doar aceluia care îl face.”

 

(Ioan Plesciuc, candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților)

 

7. Parcuri fotovoltaice

 

Utilizarea eficientă a terenurilor degradate sau care nu sunt pretabile agriculturii se poate face prin facilitarea construirii de parcuri fotovoltaice. Proprietarii acestor terenuri pot beneficia de consultanță, parteneriate și sprijin pentru contractarea de către rețeaua națională a curentului electric produs.