
Cu câteva săptămâni în urmă vă scriam despre cum se face o sesizare/petiție. Astăzi a venit rândul cererii pentru informații de interes public.

Ei bine, unul dintre cele mai importante este dreptul nostru la informare. Un drept „oficializat” în anul 2001, o dată cu apariția Legii nr. 544 privind liberul acces la informațiile de interes public.
În România, legea ne dă dreptul să cerem și să primim informații și documente de interes public (conform legii, informație de interes public = orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice), cu excepția celor care conțin date personale sau sunt securizate.

Atunci când vă deranjează o problemă din spațiul public (se construiește o clădire nepotrivită, se taie copacii, s-au stricat leagănele din parc, etc.) și vreți să vă implicați în rezolvarea ei, primul pas este să încercați să aflați „mai multe informații”, pentru că asta vă va ajuta să vă construiți argumente și să identificați soluții. Aici intervine Legea 544/2001, ce vă permite să aflați răspunsuri la întrebări precum:








Procedura prin care se pot solicita astfel de informații este destul de simplă: o cerere scrisă depusă la registratura instituției, sau transmisă pe fax sau pe e-mail. Musai să primiți număr de înregistrare.












Atât reclamația, cât și plângerea trebuie făcute în termen de maxim 30 de zile de la primirea refuzului sau de la constatarea refuzului tacit (se consideră refuz tacit dacă la 10 zile de la cerere nu ați primit răspuns).




Elena-Andreea Zîmța – Consilier Local, Cisnădie