Victimele violenței domestice așteptau cu speranță că vor avea parte de un plus de siguranță prin introducerea sistemului electronic de monitorizare electronică. Legea a fost adoptată în 2021 și trebuia să fie aplicată începând cu luna martie a acestui an.
În februarie 2022 a fost amânată implementarea pentru octombrie. Monitorizarea prin brățări electronice vizează cele două categorii : victimele cu ordin de protecție, temporar sau emis de instanță, pentru a alarma poliția în caz de pericol și agresorii, pentru a fi supravegheați că respectă măsurile impuse ca urmare a faptelor lor.
Operaționalizarea sistemului a produs două surprize, prin modul în care guvernul a decis să redacteze aspectele tehnice și organizatorice. 𝗔𝘀𝘁𝗳𝗲𝗹, î𝗻 𝗹𝗼𝗰 𝗱𝗲 𝗸𝗶𝘁-𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗲 𝗯𝗿ăță𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗻ț𝗮 𝗰𝗲𝘁ăț𝗲𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿, 𝗣𝗼𝗹𝗶ț𝗶𝗮 𝗥𝗼𝗺â𝗻ă 𝘀𝗲 î𝗺𝗯𝗼𝗴ăț𝗲ș𝘁𝗲 𝗰𝘂 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝟲𝟬𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗽𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝟱𝟬𝟬 𝗱𝗲 𝗼𝗳𝗶ț𝗲𝗿𝗶, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗮𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮 𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮𝘃𝗲𝗴𝗵𝗲𝗿𝗲𝗮 ș𝗶, 𝗱𝘂𝗽ă 𝗰𝗮𝘇, 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗲𝗻ț𝗶𝗮 î𝗻 𝗰𝗮𝘇𝘂𝗹 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗮𝗹𝗲𝗿𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗦𝗜𝗠𝗘.. Iar din cele 𝟭𝟱.𝟬𝟬𝟬 de brățări prevăzute, se cumpără doar 𝟭𝟬𝟬𝟬 deocamdată, pentru că programul de monitorizare s-a transformat în pilot.
Numai 4 județe vor intra în prima faza, urmând ca până în 2025 să mai fie incluse două etape de extindere, dar numai cu condiția ca cei 6000 de noi polițiști să fie angajați, tot etapizat.. Conform notei de fundamentare,în etapa pilot 651 de polițiști vor suplimenta organigrama, din care 47 de ofițeri de poliție și 604 de agenți de poliție.
Calculele pentru numărul de kit-uri a avut în vedere cifrele privind numărul de ordine de protecție, emise și în lucru, care arată amploarea fenomenului la lumină, acolo unde disperarea le-a determinat pe victime să raporteze agresiunea. Nu se cunoaște numărul de cazuri tăcute, în care violența domestică este parte integrantă a vieții multor femei.
”𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗕𝗼𝗱𝗲 𝗮 𝗳ă𝗰𝘂𝘁 𝗲𝗰𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗲 𝗽𝗲 𝘀𝗽𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 𝘃𝗶𝗰𝘁𝗶𝗺𝗲𝗹𝗼𝗿 𝘃𝗶𝗼𝗹𝗲𝗻ţ𝗲𝗶 𝗱𝗼𝗺𝗲𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲, 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗮𝗺â𝗻𝗮𝗿𝗲𝗮 ş𝗶 î𝗻𝗰ă𝗹𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗻𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝗹𝗲𝗴𝗲” afirmă deputata USR Oana Țoiu, care a inițiat și o lege privind acordarea de locuințe sociale și de necesitate pentru această categorie vulnerabilă.